Het gaat om mensen, niet om getallen!

Afgelopen woensdag heeft er bij de Rotary Maassluis Maasland de bestuurswissel plaatsgevonden. Inkomend voorzitter Rolf de Bakker mocht de voorzittershamer overnemen van Willem Andebeek, die de club door het pittige corona jaar heeft mogen loodsen.

Ondanks dat Rolf pas 3 jaar lid is van de club, werd hij vorig jaar gevraagd om de nieuwe voorzitter te worden: “Toen we 4 jaar geleden vanuit Amsterdam naar Maassluis verhuisden, had ik me voorgenomen om iets voor de samenleving te gaan doen in enige vorm van vrijwilligerswerk. Na even oriënteren kwam ik uit bij de Rotary, een club mensen die krachten bundelen en samen aan projecten werken die ten goede komen aan de gemeenschap. Zelf ben ik al 24 jaar ondernemer als freelance Photoshopper, en het leek me prachtig om met gelijkgestemden aan een betere wereld te kunnen werken. Na een aantal oriënterende gesprekken mocht ik een paar keer een bijeenkomst bijwonen om kennis te maken en sfeer te proeven. Dat was gezellig ongedwongen met de typisch Rijnmondse niet-lullen-maar-poetsen mentaliteit. Daar hou ik wel van, en daarna ging het snel.”

Er is nog een hoop werk te doen voor de nieuwe voorzitter. “De club moet verjongen, een aantal oudere leden stopt er mee, soms na tientallen jaren lidmaatschap. We hebben nu nog 32 leden (mannen en vrouwen), dus er loopt hier zo’n slordige 1000 jaar bestuurs- en ondernemers ervaring rond uit de meest uiteenlopende disciplines. Voor jonge ondernemers kan het heel aantrekkelijk zijn om met deze doorgewinterde rotten uit het bedrijfsleven te kunnen sparren. Dus als iemand naast een bedrijf runnen ook wat wil betekenen voor de samenleving, denk ik dat een lidmaatschap best wel wat kan betekenen. Het voorzitterschap is voor mij een leerschool, waar ik zonder oordeel gesteund en bijgestuurd wordt door iedereen in de club.”

Toch is het ook niet zo dat er veel zakelijke deals worden gesloten, want de prioriteit is écht de samenleving helpen. “Dit kan door het organiseren van evenementen waarmee we geld ophalen voor goede doelen, appelflappen bakken in een verzorgingstehuis of door hulpvragen via leden. Een van onze leden raakte bijvoorbeeld in gesprek met een lerares van de Parasol, een school voor speciaal basisonderwijs. Toen bleek dat ze plannen hadden voor een moestuin hebben wij daar enkele weken later de spullen voor geschonken.” Zo snel en simpel kan het soms gaan.

Met onze jaarlijkse kerstbomen verkoopactie werden vorig jaar ruim 150 Sinter-kerst pakketten uitgedeeld. Als je dan hoort dat een van de oudere ontvangers voor het eerst in zijn leven een kerstcadeau heeft gekregen dan raakt dat je diep. Dan weet je waarvoor je het doet. Want uiteindelijk gaat het om mensen, niet om getallen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.