3e Duurzaamheidscongres

Voordat ze met haar verhaal begint, pakt Helga van Leur haar smartphone, draait zich met haar rug naar de zaal en maakt een selfie. “Ik heb thuis ook een paar pubers in jullie leeftijd.” En daarmee is het ijs, waar het ook later nog in haar voordracht over zal gaan, eigenlijk meteen gebroken. De meteoroloog sprak bij het derde Duurzaamheidscongres georganiseerd door Rotary Maassluis.

door Chrit Wilshaus

Vier keer per week gedurende twintig jaar was ze als weervrouw op de TV te zien, vertelt congresvoorzitter Koos Karssen onder ander over haar in zijn inleiding. Haar ouders, vertelt Van Leur, maakten zich zorgen over hoe de wereld er later uit zou zien. Zelf heeft ze ook die zorgen. En dan vooral in relatie tot klimaatverandering. Hoewel ze eigenlijk liever van klimaatverstoring spreekt. Op de klimaatconferentie in de Franse hoofdstad spraken bijna 200 landen met elkaar af om er voor te zorgen dat moeder Aarde met niet meer dan twee graden opwarmt. “Maar eigenlijk komen we met één graad erbij al in de problemen. De zomer van 2018 was de warmste ooit en is vaak vergeleken met die van 1976, toen het ook extreem droog was. Toch is de situatie nu anders. Ik durf te zeggen dat het klimaat verandert en snel. Dat blijkt uit allerlei onderzoek. Zo kunnen we door ijsboringen te doen veel te weten komen over de ontwikkeling van het klimaat door de eeuwen heen. In Nederland wordt het door de klimaatverandering warmer, natter en droger en zal het weer ook extremer worden. Er is dus wel degelijk een urgentie om iets te doen.” Van Leur besluit haar bijdrage met iets te vertellen over circulaire economie en over de kleding die ze aan heeft. Bijvoorbeeld over haar T-shirt. “Dat is gemaakt van duurzaam materiaal en als ik het niet meer aan kan, kan ik het in de grond stoppen en kan het dienen als voedsel voor de plantjes.”

Algoritmes

Na de pauze is de vloer voor David van Lynden van de Rabobank en voor trendwatcher en toekomstdeskundige Richard van Hooijdonk. Van Lynden gaat dieper in op de betekenis van circulaire economie. Daarbij hebben producten, het liefst vervaardigd van duurzame materialen, een langere levensduur en kunnen onderdelen vervangen worden (modulair).

De term algoritmes, oneindige berekeningen, valt voortdurend bij het optreden van Van Hooijdonk die in rap tempo aangeeft wat er volgens hem de komende decennia allemaal gaat veranderen. Dankzij die algoritmes gaat alles zelf rijden, varen en noem maar op. De tijd zal het leren.

Scholieren van middelbare scholen uit Maassluis en Maasland vormden een belangrijk deel van het publiek bij het derde Rotary Duurzaamheidscongres en stelden ook vragen.

(bron: Maassluise Courant De Schakel)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.